NEM SIKERÜLT MEGTARTANI AZ ELŐNYT

Székesfehérváron, a Sóstói Stadionban léptünk pályára az OTP Bank Liga 4. fordulóján. A második idegenbeli mérkőzésünk során nem változott az összeállítás a győztes, Paks elleni találkozóhoz képest.

Korán érkezett az első veszélyes lövés Fehérvári oldalról. Christensen a kezdőkör után nem sokkal kapta meg a labdát és végigrobogott egészen a tizenhatosunkig. A nagyszerű rugótechnikával rendelkező norvég nem gondolkodott sokat és szemben a kapuval, bal lábbal tüzelt. A játékszer a felső lécről vágódott ki.

A hazaiak a kezdősípszó után rögtön magukhoz vették a kezdeményezést és próbálták nyomás alá helyezni a védelmünket. Pár perccel a kapufa után Csongvai kínálta meg egy távoli lövéssel hálóőrünket. Gundel-Takácsnak nyújtóznia kellett, de higgadtan ütötte a pálya szélére a takarásból érkezett lövést.

A kezdeti rohamot sikerült átvészelni és az első negyedóra elteltével mi is többet birtokoltuk a labdát, helyzetet azonban nem sikerült kialakítanunk. Mi többnyire a pálya szélein próbáltunk érvényesülni és támadásokat építeni, míg a Vidi több átlövéssel is próbálkozott.

A 29. percben egy eladott labdával indulhatott meg Dénes, aki jól vette észre a lehetőséget. A tizenhatos bal sarkánál egyetlen védővel találta szemben magát, a bal lába felé cselezett és egy rövidre tartó lövéssel próbálta meglepni a hazai kapust, a labda az oldalhálóban kötött ki.

Nem sokkal később Kiss Bence zavartalanul közelíthetett az ellenfél kapuja felé és mintegy huszonöt méterről remek, a bal felsőbe tartó lövést eresztett meg. A labda szitált a levegőben és nagyon pontosnak bizonyult, Tóth azonban hatalmas védést mutatott be, ami talán a forduló legnagyobb momentumai között is méltó helyet foglalhat el.

Az első játékrész legnagyobb egerszegi helyzete maradt ki a 39. percben. Lábról-lábra járt a labda, majd pár méterre a kaputól Mim Gergelyhez került. Mim az átvétel után bal lábbal próbálta célba venni a bal sarkot, a lövés azonban pontatlannak bizonyult és nem sokkal, de elhaladt a kapus, a védő és a kapufa mellett is.

A szünethez közelítve sokkal több helyzetet alakítottunk ki, mint ellenfelünk. A játékunkban volt dinamika és a hosszabbításra is akadt nagy ziccerünk. Előbb Dénes próbálkozott egy erős lövéssel a bal oldalról, majd a blokk után a támadást kísérő Szendrei elé pattant a labda. Csapatkapitányunk laposan lőtt, Tóth jól ért le és szögletre ütötte a játékszert. Ziccerekig igen, gólig nem sikerült eljutnunk az első negyvenöt perc alatt. FÉLIDŐ, FEHÉRVÁR FC 0 – 0 ZTE FC

A szünet után szintén fegyelmezetten kezdtünk és a stabil védekezés volt a prioritás. Az 54. percben összejött a rendkívül fontos, vezetést jelentő találat is. Kiss Bence ragyogóan vett át egy magas labdát, kihasználva az előtte nyílt területet már az első érintés után megiramodott. Magasan ugratta ki a védők közt kilépő Dénest, aki aztán egy apró védelmi hiba után jutott labdához. Dénes Csanád Vilmos szépen fedezte a játékszert, lefordult a mögötte védekező Csongvairól és ballal, pontosan gurított a hosszúba. (0-1)

A fehérváriak próbáltak ritmust váltani az elszenvedett gól után és még magasabb koncentrációra volt szükség a védelmünk részéről. A hazai cserék is új lendületet hoztak és a 68. percben Stefanelli remek kiugratása után Kovács Patrik került nagy ziccerbe. Gundel-Takács jól zárta a szöget és egy az egyben, nagy védéssel őrizte meg a két csapat közötti különbséget az eredményjelzőn.

A 75. percre több veszélyes beadás is érkezett a kapunk elé, amiből aztán lövések is születtek, de mindegyiket sikerült blokkolni vagy védeni. A csapat egy emberként próbálta megakadályozni a kék-vörös csíkosok egyenlítését.

Németh Dániel ragyogó indítást kapott Sajbántól a Vidi védelme mögé a hajrához közeledve. Társak nélkül tört kapura a mögötte loholó védők kíséretében, majd az utolsó pillanatban kissé hosszan szöktette magát és a kapuból kiérkező Tóth megállította a támadást.

A 84. percben Holender kapott nagyon tisztán egy passzt a tizenhatosunk jobb sarkánál. A csereként beállt támadó átvétel nélkül, rögtön tekert a hosszú oldal felé. A labda rendkívül veszélyes ívben szállt, de csak a kapufát találta el. Pár momentummal később mi is eltaláltuk a kapufát. Vogyicska Balázs cselezte be magát a bal szélről, a két léc találkozásánál találta el a bal felsőt.

A találkozó végéhez érve több lehetőségünk is volt lezárni a meccset, ez azonban nem sikerült és a ráadásban, a 95. percben megérkezett az egyenlítő találat. A hazaiak nem messze a kapunktól szabadrúgáshoz jutottak, amit Christensen végzett el. Bal lábbal középre emelt, majd Serafimov fejelte ki a labdát a tömegből, éppen a jobb oldalt érkező Kovács Patrik elé. Kovács jobb lábbal, négy méterről, a levegőből a hosszú sarokba passzolt. A játékvezető az egyenlítés után, rögtön végett vetett a találkozónak. VÉGEREDMÉNY, FEHÉRVÁR 1 – 1 ZTE FC

Dénes Csanád Vilmos tehetsége már többször is megmutatkozott. Az előző fordulóban gólpasszal segítette a csapatot, most pedig betalált, ami egy pontot ért a bajnokság negyedik fordulójában. A fiatal támadó így nyilatkozott a mérkőzés után:

„Szerencsére jól indult az NB I-es időszakom és örülök, hogy végre góllal is segíteni tudtam a csapatot. Ebben a szezonban már a harmadik alkalommal kaptunk gólt a hosszabbításban, ami nagyon frusztráló. Talán a koncentráció hiánya lehet a probléma, de ezen javítanunk kell. Úgy érzem mindenki nevében mondhatom, hogy nem vagyunk elégedettek.”

Tizenöt éve történt, hogy utoljára mérkőzést nyertünk a Fehérvár FC otthonában és bár rendkívül közel voltunk, csak úgy, mint tavasszal, ezúttal is 1-1 arányú döntetlen született a Sóstói Stadionban. A következő mérkőzésünk augusztus 31-én lesz, ismét idegenben folytatjuk, a Debreceni VSC csapata lát vendégül minket. HAJRÁ, ZETE!

ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

FEHÉRVÁR FC
22 TÓTH – 4 SPANDLER – 7 MILICEVIC (61’ HOLENDER) – 8 MELNYIK (46’ HUSZTI) – 9 GRADISAR (86’ BERKI) – 14 CSONGVAI – 15 KOVÁCS M. (46’ STEFANELLI) – 20 CHRISTENSEN – 27 BEDI – 31 SERAFIMOV – 77 KATONA (62’ KOVÁCS P.)

ZTE FC
1 GUNDEL-TAKÁCS 3 SAFRONOV 5 VÁRKONYI 6 MIM 9 SAJBÁN 11 SZENDREI 18 SANKOVIC 23 MEDGYES (63’ NYÍRI) 49 KISS 67 BAKTI (46’ NÉMETH) 99 DÉNES (78’ VOGYICSKA)