ZTE FC - NK ZAGREB, NK ZAGREB - ZTE FC BAJNOKOK LIGÁJA SELEJTEZŐ

  Ellenfélnézőben
  Az NK Zagreb is kék-fehér és egy olyan gárda, mely először nyert történetében bajnoki címet. Az egyletet 1903-ban alapították, s Zágráb város címerét hordozza sajátjában. Stadionjuk, a fatribünös létesítmény nem alkalmas nemzetközi kupamérkőzések rendezésére, ezért a Makszimir-stadionban fogadják majd a ZTE-t. Az első összecsapást július 31-én rendezik az Üllői úton, míg a visszavágóra augusztus 7-én kerül sor Zágrábban.
  Bozsik Péter: - Reális esélyünk van a továbbjutásra az NK Zagreb elleni BL-selejtezőn! Bár az ellenfelet még nem láttam játszani, az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy gondolom, továbbjuthatunk. Korábban a Dunaferr bizonyított a horvát bajnok Hajduk Split ellen, a Ferencváros is hatalmas lehetőség előtt állt tavaly, amikor 11-esekkel elbukott.

  Zalaegerszegi TE FC - NK Zagreb 1:0 (1:0)
  ZTE: Ilic - Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi - Babati, Kral, Ljubojevic (Koplárovics, 83.), Vincze, Egressy (Balog, 64.) - Kenesei (Sabo, 77.)
  NK Zagreb: Vasilj - Jese, Osibov, Milinovic - Simic, Milas, Duro (Poldrugac, 53.), Vukic (Spamic, 55.) - Hasancic (Lokrek, 71.) - Samardzic, Krpan

  Szerda este Bajnokok Ligája selejtező-mérkőzésen lépett pályára a Zalaegerszeg labdarúgócsapata. A vendég horvát NK Zagreb ugyan elvesztette a nyári átigazolási időszakban legnagyobb klasszisát, az olaszok elleni vb-meccsen gólt szerzett Olicot, de még így is kiváló játékerőt képvisel a fővárosi együttes. Bozsik Péter mindenesetre optimistán várta a kezdést, és bízott benne, hogy tanítványai kétgólos előnyt tudnak kiharcolni az egy hét múlva sorra kerülő visszavágóra.
  A 17. percben megszerezte a vezetést a ZTE. Ljubojevic kapott nagyszerű labdát Urbántól, majd kapura tört, és a kimozduló kapus felett 14 méterről a hálóba emelt, 1:0.
  Öt perccel később egyenlíthettek volna a horvátok. Kocsárdi szerencsétlenül éppen Krpan elé fejelt egy beadást, a csatár egyből, 12 méterről lőtt, de Ilic egy kiváló reflexmozdulattal hárított.
  Az egyre eseménydúsabb találkozón újabb hazai helyzet következett. Egressy a 25. percben egy köténnyel hozta helyzetbe Keneseit, a támadó lövését Vasilj vetődve fogta. A 35. percben ismét az Egeressy-Kenesei duó volt a főszereplő. A szélső kiváló indításával Kenesei lépett ki, elhúzott volna a kivetődő kapus mellett is, aki az utolsó pillanatban elütötte a labdát a csatár elől. Az esetnél Kenesei 11-est reklamált, de a játékvezető egyértelműen jelezte, hogy nem történt szabálytalanság. Egy perc múlva hasonló jelenet játszódott le a ZTE kapuja előtt is, de az Ilic-csel ütköző horvát csatár produkcióját itt sem értékelte büntetővel a bíró.
  Horvát lehetőséggel indult a második játékrész, Duro beadását azonban Csóka könnyedén kifejelte. Az első hazai helyzetig sem kellett sokáig várni, Egressy átadását Vince Ottó lőtte az ötös sarkáról mellé. Vince Ottót az 52. percben ismét csak hajszál választotta el a gólszerzéstől: a középpályás 30 méterről a felső lécet találta telibe.
  A hatvanadik perc környékén enyhe fölénybe kerültek a zágrábiak, de csupán három szögletig jutottak el a vendégek. Bozsik Péter is érezte, hogy frissítésre van szüksége csapatának, ezért lehozta a fáradó Egressyt, helyére pedig Balog Csabát küldte pályára.
  A 70. percben Vince Ottó kapott egy jó kiugratást, ám Vasilj a tizenhatoson kívülre kifutva fejjel mentett. Nem sokkal később ismét a nehézkes horvát védők mögé tudtak kerülni a magyar támadók: ezúttal Kenesei lépett ki, de lövését védte Vasilj. Az akció után Bozsik Péter Keneseit is lehozta, a válogatott csatárt Radu Sabo váltotta.
  A hajrában már csak a csereként beállt Lokrek két helyzete okozott izgalmat, de újabb gól már nem esett, így maradt az 1-0-ás végeredmény.

  Bozsik Péter: - Jobb lett volna még egy gólt szereznünk. Ha ez sikerül, most nyugodtabb lennék. Azonban el kell ismernem, hogy a második félidőben volt egy 20-25 perces időszak, amikor fáradtság miatt rosszul játszottunk. A visszavágón megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást. Sokat érhet, hogy most nem kaptunk gólt, de úgy érzem, Zágrábban be kell találnunk az ellenfél kapujába.

  NK zagreb - Zalaegerszegi TE FC 2:1 (2:0)
  NK Zagreb: Vasilj - Jese, Osibov, Milinovic - Poldrugac, Milas, Hasancic (Strok, 68.), Verhas - Samardzic (Vukic, 59.), Lovrek, Krpan (Dalovic, 83.)
  ZTE: Ilic - Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi - Babati (Sabo, 66.), Ljubojevic, Balog (Budisa, 85.), Vincze, Egressy - Kenesei (Faragó, 94.)

  Igazságtalanok lennénk ugyanakkor, ha elhallgatnánk: a horvátok ezúttal minden szempontból jobban játszottak, mint az Üllői úton. A 2. percben egy szögletközeli szabadrúgást íveltek élesen a zalaegerszegi kapu elé, és a hosszúnál lendületből érkező Milinovic három méterről a bal felsőbe fejelt (1-0).
  Közvetlenül a gól után kétszer is egyenlíthetett volna a Zalaegerszeg, de előbb Egressy hibázott el egy helyzetet öt méterről, aztán Babati vágta fölé tíz méterről Kocsárdi passzát.
  A 28. percben Urbán tört előre, de a hazai térfél közepén eladta a labdát. A horvátok rögtön indítottak, Lovrek jól vette át, és Urbán helyén, Csókával a nyakában törhetett kapura. A magyar hátvéd (a tizenhatoson belül igazából érthetően) nem merte bántani Lovreket, aki remekül fedezte a labdát, és miután elhúzott Ilic kapus mellett is, az üres kapu közepébe lőtt, 2:0.
  A második félidő úgy indult, hogy sehogy sem indult, legalább negyed órán át ugyanannyi izgalmas esemény történt a pályán, mint a szünetben. Aztán mezőnyfölénybe került a ZTE, sőt beszorította hazaiakat. Egy távoli Urbán-bomba ment alig mellé, egyszer meg Egressy kiugrott a jobb szélen egy bedobás után ügyesen gurított középre a zágrábi kapus előtt, Kenesei meg akár gólt is lőhetett volna, ha nem szerelik az utolsó pillanatban.
  Ahogy közeledett a meccs vége, egyre idegesebben játszott a ZTE. A horvát játékosok tulajdonképpen az egész második félidőben húzták az időt, de a végén ebben erősen segítették őket a magyar játékosok, akik ostoba módon (na jó: érthető idegességükben) minden kisebb dulakodásba belementek. A 80. percben ráadásul Kocsárdi, a magyar csapatkapitány hátulról csúnyán felvágta a megugró Lovreket, és teljesen jogosan állították ki.
  Már mindenki elkönyvelte a Zagreb továbbjutását, amikor a 89. percben szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat. Kenesei lágyan beívelt a kapu elé, Csókát fellökte egy horvát védő. Burrull befújta a 11-est. Urbán pedig belőtte a jobb alsóba, 2:1.

  Bozsik Péter: - A továbbjutást jelentő gól szerencsés körülmények között esett, ilyenért nem mindig adnak büntetőt. Ezzel együt azt gondolom, hogy nem érdemtelenül szereztük a gólt, mert a második félidőben megvoltak a helyzeteink, csak nem használtuk ki azokat. A csapatot dicséret illeti a küzdőszelleméért, hiszen e végén emberhátrányban is támadtunk. Mindkét gólt olyan helyzetből kaptuk, amelyeknek az elhárítását nagyon sokat gyakoroltuk. A MU ellen nyilván nem túl vastagok az esélyeink, de remélem, hogy két jó meccset játszunk majd.