A 2001-2002-ES ÉV MAGYAR BAJNOKA A ZTE FOOTBALL CLUB

  Arany csendben?
  A ZTE, amely korábban 13 pontos mínuszban is volt az akkor még listavezető MTK-val szemben, ugyanis nemcsak ledolgozta hátrányát, hanem lekörözte ellenlábasait: három fordulóval a vége elott a Ferencvárost kettő, a fővárosi kék-fehéreket három ponttal előzi meg. A Bozsik Péter és Simon Antal edzette alakulat teljesítményével kapcsolatban számos dicsérő jelzőt használhatnánk, ám ehelyütt maradjunk annyiban, amit Egressyék műveltek s művelnek, az valóban elismerésre méltó.
  Kérdeztük volna erről a csapathoz közelállók véleményét is, azonban, tudtuk meg Nagy Ferenc menedzsertől, kabalából nem szólalnak meg ez ügyben. - Félre ne értsenek bennünket, nem haragszunk mi senkire, csakhogy az elmúlt időszakban nagy csend vett minket körül, és ez, úgy tűnik, bejött - jegyezte meg az elöljáró. - Éppen ezért a minap megbeszéltük a játékosokkal, hogy a Fradi elleni jövő szerdai bajnokiig sem ők, sem mi, vezetők nem teszünk hangzatos nyilatkozatokat, ugyanis nagyon nem szeretnénk, ha a sajtot kiénekelnék a szánkból...
  Mivel kabaláról - ráadásul idáig bevált kabaláról - van szó, illik hát tiszteletben tartani a kérést. Annyit azért Nagy Ferenc elmondhatott, hogy az egész megye futball-lázban ég, a menedzsert idézve, a hon áhított cél érdekében jelentős erők mozdultak meg a háttérben. - A kedves, jópofa felajánlások egymás után érkeznek, látjuk, érezzük, hogy a szurkolók imádják az együttest - újabb idézet Nagytól.
  Úgynevezett napi információt azért hallhattunk a menedzsertől. Kiderült, a gárda szétszedésétol nem kell tartani, hiszen a húzóembereket minimum 2004-ig szerződés köti a klubhoz, arról nem is beszélve, hogy anno a szakmai stáb tagjaival is hosszútávú megállapodást kötöttek. - Akiknek nyáron lejár a szerződésük, azok többségével is megegyeztünk már - árulta még el Nagy Ferenc. - Mindösszesen két futballistával kell dűlőre jutnunk, hisszük, hogy ennek sem lesz akadálya. Egy távozónk azért lehet: Liviu Bonchis minden bizonnyal másutt folytatja.
  Fogadalom ide, kabala oda, egy kérdéssel azért megpróbálkoztunk a végén: reménykednek-e abban, hogy jövő szerdán, a Fradi-meccs után nyolcvankét éves fennállása legnagyobb sikerét ünnepelheti a ZTE? Nagy Ferenc így felelt: - Az MTK legyőzése után harminc százalékkal nőttek az esélyeink, most szombaton még tovább nőhetnek. Hogy mennyivel, az egyrészt attól függ, legyőzzük-e a Dunaferrt, másrészt attól, hogy mit játszik a Ferencváros Újpesten. Szóval a kilátásaink nem rosszak, de az eddig elhangzottakból is kiderülhetett, óvatos duhajok vagyunk. Elvégre annyi minden megtörtént már a magyar fociban, lám, mi is behoztuk az MTK-t. A konkrét válaszom: az álmunk természetesen az, hogy elsők legyünk, ám még nem érezzük a zsebünkben az aranyat...

  Zalaegerszegi TE FC - Dunaferr 3:1

  A 3-1-re végződött Dunaferr elleni rangadó után több kulcsjátékos szólal meg.

  Kocsárdi Gergely: - Ekkora ünneplésben még soha nem volt részem, kicsit később értem a játékoskijáróhoz Urbán Flóriánnal, mint a többiek, mert mi az ülőhelyi oldal tapsait is elmentünk megköszönni. A szurkolóink letépték rólam a mezt, s a vállukra vettek. Ezt soha nem felejtem el, de abban reménykedem, hogy talán már szerdán ennél jóval nagyobb ünneplés vár ránk.

  Urbán Flórián: - A Vasas ellen nagy volt a csapatban a görcs, s akkor talán én is amiatt hibáztam. Az ilyen megesik egy labdarúgóval, éppen ezért, abszolút nem volt bennem félsz, amikor a labda mögé álltam. Két motivált csapat lépett pályára. Nagyon fontos volt, hogy a kiállítás után gyorsan növelni tudjuk az előnyünket, de nagyon figyelnünk kell még, mert semmi sem dőlt el.

  Szamosi Tamás: - Salamon állt mellettem, próbáltam élesen középre lőni a labát, de szerintem valaki beleért, így Németh lába mellett a hálóba jutott a labda. Olyan pillanatban jött ez a gól, amikor nagyon kellett, s noha kívűlről talán nem látszott, de volt némi feszültség bennünk, mert a Dunaferr jól játszott. Mindenki látta, érezte ezt a hangulatot, ami a stadionba költözött, s úgy készülünk, hogy örömet szerezzünk ennek a városnak. Addig is szerdán az év mérkőzése következik a Fradi ellen.

  Turi Géza: - Mindkét csapat támadt, s ebből szerintem jó meccs kerekedett. Döntő volt, hogy mi lőttük az első gólt, szerencsére nagyon éreztem én is a játék ritmusát, s mindig jókor sikerült hárítanom. Azt gondolom, még egy győzelem kell, s akkor pezsgőt bonthatunk.

  Egressy Gábor: - Nagyszerűen érkezett a labda Kocsárdi Gergely beadása után, és egy reflexmozdulattal beleütöttem a labdába. Ez nagy butaság volt. Annak viszont nagyon örülök, hogy a csapattársaim nagyon szeretnek, hiszen tízen is ragyogóan küzdöttek, kalapot kell emelnem előttük, és köszönöm nekik, hogy óriási lépést tehettünk a bajnoki cím felé.

  Nagy Ferenc: - Nagyszerű mérkőzés, csodálatos ünnepléssel a végén. Ellenben még nem vagyunk bajnokok, az viszont tény, hogy nagyon jó úton vagyunk a cél felé...

  Zalaegerszegi TE FC - Ferencvárosi Torna Club

  Bozsik Péter együttese Egressyt nélkülözve - kiállították a legutóbbi bajnokin - volt kénytelen felállni a meccsre, míg a Fradiban Kapic nem játszhatott.
  A meccs, ahogyan várható volt, nagy iramban, kisebb durvaságokkal kezdődött. A Fradi kezdett jobban, két szögletet is lőhettek, az első veszélyes lövést Kriston küldte kapura. A tizenegyedik percben Waltner bombázott kapura, ám Szűcs hárított a szöglet után ismét Waltner veszélyeztetett, de fejesét nagy bravúrral védte a Fradi kapusa.
  Változatos percek következtek, egyik csapat sem tudott fölénybe kerülni, a kapuk azonban Gera középre tartó kapáslövését és Gyepes gyenge fejesét leszámítva nem forogtak veszélyben. A huszadik percben kiderült, hogy a Dunaferr megszerezte a vezetést az MTK ellen, ami egyben azt jelenti, hogy a döntetlennel is bajnok a ZTE.
  Talán ez a tény is inspirálta a ZTE-t, Kenesei lövése azonban fél méterrel célt tévesztett, egy percre rá Róth majd Waltner is ziccerben hibázott. Újabb egy perc után megint Kenesei következett, ám a kifutó Szűcs felett nem tudta átemelni a labdát.
  Kevéssel az első félóra után Szamosi húzta meg a baloldalon, középre adását Róth körülményesen kezelte le, így tíz méteres lövésébe beleléptek a védők. Egy perc sem telt el, amikor Kenesei éles szögből leadott bombáját fogta meg Szűcs. A Fradi válasza két erőtlen fejes volt.
  A 38. percben Róth ismét villant, de szép cselsorozat után a lövésre nem maradt ereje. Még ugyanabban a percben Nagy Lajos lövése centikkel zúgott mellé. A Dunaferr eközben újabb gólt rúgott, vagyis egyre bizonyosabbnak látszik a ZTE történelmi aranyérme. A meccs egyébként kitűnő iramú, a Fradinak a második félidőben jelentősen fel kell javulnia, ha még versenyben akar maradni az első helyért.
  A hazaiak azonban ott folytatták, ahol előzőleg abbahagyták. Kenesei hét méteres fejese - magára hagyták a védők - célt tévesztett. Nem sokáig váratott magára a zöldek válasza, Kriston bombája könnyen beakadhatott volna.
  Aztán váratlanul vezetéshez jutott a Fradi. A csereként beállt Vén szabadrúgása után Gyepes estében öt méterről kotorta a dermedten álló Turi mellett a jobb sarokba a labdát. A másik oldalon Kenesei szabadrúgása ment arasznyival mellé. A jelen állás szerint a ZTE az első helyen maradt, két pont az előnye a fővárosiakkal szemben, de hát még nincs vége.
  A csereként beállt Jovic a 68. percben növelhette volna a Fradi előnyét, de miután elvitte a labdát Turi mellett, a hátraérő Csóka a gólvonalról szögletre mentett. A szögletet Gera csúsztatta meg nagyon veszélyesen, de Dragóner lemaradt a labdáról.
  A 71. percben aztán egyenlített az Egerszeg. Nagy passzolt Waltnerhez, ő az egy perccel korábban beállt Sabóhoz játszott, aki nagy nyugalommal tizenkét méterről ballal a bal sarokba lőtt. Sabo első gólja volt kék-fehér színekben, ez pedig azt jelentette: ismét bajnok a ZTE!
  Sabo néhány perc múlva ziccerben lőhetett, Szűcs nagy bravúrral védett. Tíz perccel a vége előtt Kenesei remek csel után elesett a tizenhatoson belül, Ábrahám kissé érthetelenül büntetőt ítélt. A sértett azonban kihagyta - Szűcs szép vetődéssel hárított -, így továbbra is nyílt maradt a meccs. Ezek után Waltner hibázott nagy helyzetben.

  Zalaegerszegi TE FC - Ferencvárosi Torna Club 1:1 (0:0)

  Tömött lelátók, fantasztikus hangulat, remek idő, nagy iram, sok futás, szép mozdulatok, jó játékvezetés - igazi futballélményt nyújtott a ZTE és a Ferencváros találkozója. Ami különleges volt: a hatalmas tét nem nyomta agyon a játékosokat, akik ugyan nem vállaltak semmiféle felesleges kockázatot, viszont bátran és ötletesen futballoztak.
  A döntetlen pedig a ZTE története első bajnoki elsőségét jelentette, amit a szurkolók a játékosokkal együtt a pályán ünnepeltek.

  ZTE: Turi - Kocsárdi, Urbán, Csóka, Szamosi - Nagy L., Molnár B., Balog (Sabo, 70.), Róth (Bonchis 91.) - Waltner, Kenesei (Ljubojevics 85.)
  FTC: Szűcs - Balog(Vén, 54.), Dragóner, Gyepes - Kriston, Lipcsei, Vukmir, Szkukalek (Zombori 88.) - Pinte (Jovic 54.), Gera, Penksa

  9. perc: Kenesei cselezgetett a vendégtérfél közepén, majd jobbra, Waltner elé passzolt, aki egy csel után a 16-os sarkától visszabelsőzött Keneseihez. A csatár a mellette középen érkező Balognak kínálta fel a labdát lövésre, a ballábas lövés után a labda elkerülte volna a bal oldali kapufát - az éppen arra járó Waltner, ha figyel, könnyedén gólt szerezhetett volna.
  11. perc: Kenesei jobb oldali szöglete után Waltner fejelhetett kapura 8 méterről (a ferencvárosi védők nem mozogtak a csatárral), de Szűcs a kapu közepénél vetődve védett, az ismétlés előtt pedig Csóka szabálytalankodott. Nagy gólszerzési esély volt.
  30. perc: Urbán a felezővonaltól indította a bal oldalon sprintelő Szamosit, aki az alapvonal mellől középre lőtt. A vetődő Szűcs kezéről éppen Róth elé pattant a labda, a középpályás azonban ahelyett, hogy 13 méterről jobbal egyből lőtt volna, elbíbelődött a lekezeléssel, s mire lőtt, a védők szerelték.
  38. perc: Waltner vitte el a labdát Gyepes mellett, majd az alapvonalról visszafordulva visszagurított az üresen érkező Nagy Lajos elé, ő pedig az átvétel után jobbal laposan kapura lőtt. Dragóner azonban önfeláldozóan vetődött a lövés útjába, s a labda a lábáról a jobb alsó sarok mellett hagyta el a játékteret.
  49. perc: Waltnert indította a jobb oldalon nagyszerűen Nagy, a csatár megvárta a másik oldalon érkező Keneseit, és a fejére emelt, Kenesei azonban 8 méterről felugorva a bal felső sarok fölé bólintott.
  50. perc: Lipcsei perdített a jobb oldalon sprintelő Kriston elé, aki jobbal, 16 méterről laposan kapura lőtt, a labda azonban elsuhant a bal alsó sarok mellett.
  51. perc: Vén a jobb oldalról, az oldalvonal mellől ballal csavart középre. Dragóner feje felett elszállt a labda, amit viszont a mögötte helyezkedő Gyepes a kapunak háttal állva jobbal finoman levett, majd a mellette elcsúszó Csóka testén átesve estében jobbal, hat méterről a bal alsó sarokba húzott. (0-1)
  57. perc: Kenesei szabarúgásból, a balösszekötő helyéről, jobbal, 21 méterről lőtt kapura, a labda azonban félmagasan centikkel elszállt a jobb kapufa mellett.
  71. perc: Az egy perccel ezelőtt beállt Radu Sabo a mennyekbe repítette a ZTE szurkolóit. A nagyszerűen játszó Waltner a jobb oldalon remek labdát kapott Nagy Lajostól. A csatár befelé vette át a labdát, majd az előreinduló Nagy Lajos elé passzolt, aki a 16-os vonalán átlépve, a jobbösszekötő helyén visszasarkazott Waltner elé, ő egy hatalmas testcsellel jobbra elküldte Vént, miközben balra, a középen érkező radu Sabo elé passzolt, ő pedig 11 méterről, ballal a bal alsó sarokba belsőzött. (1-1)
  76. perc: Nagy Lajos sokadik nagyszerű passza után Radu Sabo került nagy helyzetbe a jobb oldalon, majd két lépés után 12 méterről jobbal kapura lőtt, de Szűcs a rövid saroknál védett.

  Nyilatkozatok:

  Garami József: - Az utóbbi meccseinken nagyon pechesek voltunk, s nem volt másként ez ma sem. Ennek ellenére természetesen gratulálok a ZTE-nek a bajnoki címéhez, és természetesen gratulálok fiatal kollégámnak, Bozsik Péternek is, sok sikert kívánok a csapatnak és Péternek is. S hogy még megszerezhetjük a második helyet? Nos, ugyan most kikapott az MTK, ám a jövő héten MTK-Újpest meccs lesz, s az Újpest az utóbbi időben is megtette, amit akart.
  Bozsik Péter: - Úgy gondolom, hogy a vezetők az idény elején korrekt célt állítottak a csapat elé, be kellett kerülnünk az első hat közé, és csak a jövő évben volt tervben a nemzetközi kupaindulás megszerzése. Remélem, hogy ez a kis átütemezés nem okoz majd gondot itt senkinek. Úgy gondolom, hogy megérdemelten lettünk elsők, mert nálunk voltak a legkisebb hullámvölgyek. Úgy tudom, hogy a jelenlegi keret együtt marad, a vezetők minden játékossal megegyeztek, s néhány poszton erősítést is tervezünk annak érdekében, hogy a BL-selejtezőkön eséllyel indulhassunk. Azt természetesen nagyon szeretnénk, ha a stadionrekonstrukciós munkálatok olyan ütemben folynának, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőn hazai pályán játszhatnánk.

  Kék ragyogás, aranyünnep

  Kicsit olyan volt, mintha a mennyország kapuit nyitották volna ki az okos és előrelátó rendezők, hadd szaladjon be a szent gyepre Zalaegerszeg apraja, nagyja. Mert bizony itt volt mindenki a városból, persze, hogy itt volt, mert olyasmi készült, amire ebben a városban azelőtt még soha.
  Voltak köztük olyanok is, akik még emlékeztek arra a harminc évvel ezelőtti meccsre. Mert bizony harminc éve kezdődött minden, egy koraőszi napon, amikor is a kedvencek, Bita József, Józsi György, Szabó Rezső, Filó József, meg a többiek kikocogtak erre a gyepre, hogy a klub történetében első ízben első osztályú meccset játszanak. Akkor is zsúfolt volt a lelátó, akkor is megmozdult az egész város, hogy aztán a nép szomorúan bandukoljon haza, hiszen kezdésnek, a vendég Tatabánya Szabó György góljával 1-0-ra nyert.
  Harminc év.
  Az öregebbek talán el sem hitték, hogy egyszer valóra válhat az álmuk, és megvalósulhat az, amit olyan sokszor kiabáltak, azt, hogy "A zöld gyepen is kék az isten!".
  Pedig a Zalaegerszegnek évek, évtizedek során gyakran az ördöggel kellett cimborálnia, hogy ezen a szombat estén a hosszú-hosszú út végén megnyíljanak ezek a kicsit rozsdás, nagyon is régi kapuk. Kisebb sikerek, és annál nagyobb kudarcok jelentették az állomásokat, és jelezték a csapat útját a múlt században. Bizony ma már kevesen emlékeznek arra a régi derbire, amikor a szegény megboldogult kispesti Kocsis Lajos egyszer csak lekéredzkedett a pályáról, mondván, ő bizony nagyon fázott - cudar idő volt annyi szent, és azon a találkozón 4-1-re verte a Zalaegerszeg a Honvédot, ám igencsak távolinak tűnt, hogy egyszer valaha igazi, nagy csapata legyen a városnak.
  Most van. Nagy és gyors csapata.
  Urbán Flórián vezetésével a Fradi elleni bajnoki lefújását követően úgy sprinteltek be a kék-fehérbe öltözött fiúk a találkozó lefújása után, mintha egy éhes, szibériai tigris kergetné őket - pedig "csak" az ünneplő tömeg szerette volna őket agyonszeretni.
  A hangszórókból hol a Queen legendás slágere a "We are the Champions", hol pedig valami szívszorító lakodalmas nóta szólalt meg, már tele volt a pálya boldog és eksztázisszerűen boldog emberekkel.
  "Bajnokok vagyunk!" - üvöltötték az emberek.
  Bajnokok, akik a Bajnokok Ligája-selejtezőire készülhetnek, no és arra, hogy a ma még enyhén lerobbant stadionban kell majd elindulni Európa meghódítására. Szerda este azonban petárdák süvítettek fel az ég felé - e boldogságos pillanatban bizo- nyára keveseknek jutott eszébe, mi lesz holnap.
  Hogy lesz-e itt BL-selejtező-meccs?! A Zalaegerszeg ugyanis Zalaegerszegen szeretné fogadni ellenfelét.
  Nagy Ferenc, a klub egyik vezetője, aki szó szerint a szívét, a lelkét, s persze a pénzét tette bele a közösbe, elárulta, hogy a tervek szerint hatalmas összefogással egy-két hónap leforgása alatt átalakítják a stadiont, és így lehetővé teszik a nemzetközi találkozók megrendezését. Ehhez persze sok pénz kell, de az önkormányzat eddig is támogatta a klubot, szponzorokban sem volt hiány, és itt valóban elmondhatták, hogy a csapat szereplése Zalahúsba vágó téma.
  És a csapat most bajnok, de ezzel nem áll meg az élet, olyannyira nem, hogy máris az erősítésen törik a fejüket és szeretnék, ha a roppant higgadt, szerény, és tehetséges edző, a tavaly a Vasassal bronzéremmel debütáló, és most mindezt aranyra váltó Bozsik Péter még erősebb kerettel dolgozhasson. Hallani már Tököli Attila, Juhár Tamás, Simek Péter és Preisinger Sándor nevét, de ezek egyelőre csak találgatások, az viszont biztosnak tűnik, hogy a jelenlegi alapkeret együtt maradhat. Azok a futballisták, akik a szürkénél is szürkébb magyar futballba némi szint vittek, mégpedig sok, sok kéket, hogy legyen minek örülni a szurkolóknak. Amikor a fővárosi csapatoknál és bizony a legtöbb vidéki stadionban üresen konganak a lelátók, addig Zalaegerszegen valóságos népünnep egy-egy bajnoki mérkőzés.

  Mámoros szavak, avagy pár pillanattal a lefújás után...

  Molnár Balázs: - Elmondhatatlanul boldog vagyok. A nagy tét miatt rosszul játszottunk, de az egész éves teljesítményünk alapján úgy érzem, megérdemelten lettünk bajnokok. Óriási öröm számomra, hogy itthon, csodálatos közönségünk előtt ünnepelhettünk.

  Szamosi Tamás: - Nem érzek különösebb elégtételt amiatt, hogy éppen korábbi csapatom, az MTK-tól vettük el a bajnoki címet. Nagyon boldog voltam, hogy ebben az évben itt futballozhattam, remélem, a következő szezonban is itt lehetek.

  Kenesei Krisztitán: - Hogy miként érzem magam? Szomjas vagyok! Komolyra fordítva, el kell ismernem, hogy ezt a bajnokságot az MTK rontotta el, a második helyről mi tulajdonképpen besurrantunk, de ez, úgy látom, nem nagyon érdekli a szurkolóinkat...

  Waltner Róbert: - Amikor hét pontra csökkent az előnyünk az MTK-val szemben, akkor jutott eszembe először, hogy bajnokok lehetünk. A játékoskeretünk erős volt, ezért számítottam arra, hogy jó évünk lesz, de az első hely csak a tavasz közepén jutott eszembe. Nagyon-nagyon boldog vagyok.

  Urbán Flórián: - Szenzációs érzés bajnoknak lenni a pályafutásom végéhez közeledve, azok után, hogy Újpestről elzavartak, ott lemondtak rólam. Azt hiszem, ez karrierem legszebb napja.

  Csóka Zsolt: - Hat és fél éve vagyok ennél a klubnál, a legtöbbször középszerű csapatunk volt, ám most fantasztikus érzés magyar bajnoknak lenni. Akkor kezdtem el bízni az aranyéremben, amikor legyőztük az MTK-t Budapesten.

  Egressy Gábor: - Nagyon örülök, hogy bajnokok tudtunk lenni. Nagyon nagy fegyverténynek tartom, hogy az MTK tetemes előnyét le tudtuk dolgozni. Én úgy érzem azzal nyertünk, hogy nagyon egységes volt a csapat az egész idényben. Mindig volt 13-15 jó színvonalon hadrafogható játékos. Ezzel az egyenletes teljesítménnyel tudtunk a többi csapat fölé kerekedni. Az is sokat számított, hogy itt vidéken - én tudom azt, hogy Pesten ez hogy van - a szurkolók a lelkülket teszik ki értünk.

  Radu Sabo: - Nagyon boldog vagyok, mert ez az első bajnoki cím, amit sikerült megszereznem. Kiváltképp örülök annak, hogy az én gólommal sikerült Zalaegerszegen történelmet írnunk.

  Kocsárdi Gergely: - A mérkőzésen nem játszottunk túl jól, rányomta a teher a bélyegét. Inkább a biztonságra törekedtünk. Kaptunk egy elkerülhető gólt, annak ellenére, hogy tudtuk milyen jó pontrúgásban a Fradi. Radu Sabo találata nagyon jókor jött, később kiderült, hogy ez számunkra a bajnoki címet jelentette.

  Simon Antal: - A napi, kicsi sikerekkel jutottunk el az év nagy ünnepéig. Amikor ide kerültem, nem gondoltam arra, hogy rögtön bajnokok leszünk, és úgy hiszem, el kell telnie néhány napnak ahhoz, hogy mindannyian felfogjuk, mit is értünk el.

  A Zalahús ZTE FC bajnokságot nyert csapata a következő:

  Kapusok: Bardi Gábor, Turi Géza.
  Védők: Csóka Zsolt, Kocsárdi Gergely, Radoslav Král, Szamosi Tamás, Udvari Tamás, Urbán Flórián.
  Középpályások: Babati Ferenc, Balog Csaba, Liviu Bonchis, Andrej Doblajnszkij, Egressy Gábor, Józsi György, Darko Ljubojevics, Molnár Balázs, Nagy Lajos, Róth Ferenc.
  Csatárok: Kenesei Krisztián, Radu Sabo, Waltner Róbert.
  Edző: Simon Antal.
  Vezetőedző: Bozsik Péter.